dimecres, 26 de maig del 2010

Una curiositat de 1940




Cementiri civil de Reus

 En record de les persones enterrades al cementiri civil de Reus de 1941 a 1971.


EN RECORD DE CIPRIANO MARTOS

1973. agost. Detencions dels militants del FRAP a Reus Pascual Carrilero, Rafael Falcón, Joaquín López i Cipriano Martos, que patiren maltractaments. També foren detinguts M. Teresa Feliu, Joan Miró, Ignasi Carnicer, Joaquim Masdeu i Joan Domigo, de la Selva del Camp, acusats de pertànyer al FRAP. Les detencions s’estengueren per altres pobles.

1973. setembre. El militant del FRAP Cipriano Martos mor a l’Hospital de Sant Joan en ser obligat a ingerir àcid sulfúric durant el brutal interrogatori de la Guàrdia Civil. Fou enterrat sense avisar a la família. Fulls volants del PSUC en què es denuncia la repressió. No es feren accions de protesta.

CRONOLOGIA:
Elaborada per Albert Arnavat


"Dels darrers tres anys de repressió, el succés més impressionant fou la mort d’un sindicalista, Cipriano Martos, que fou obligat per la Guàrdia Civil a ingerir, durant un interrogatori, una ampolla d’àcid sulfúric procedent d’un còctel Molotov. Martos, acusat de col·laboració amb el FRAP, va ser detingut juntament amb el sindicalista Pascual Carrilero, que fou jutjat pel TOP. Martos morí a l’Hospital de Sant Joan el setembre de 1973." XAVIER AMORÓS

FRAP: FRENTE REVOLUCIOMNARIO ANTIFASCISTA PATRIOTICO

+ info en:
http://ciprianomartosjimenezinmemoriam.blogspot.com/

http://www.loquesomos.org/joom/index.php?option=com_content&view=article&id=2770:homenaje-a-cipriano-martos-en-el-36-aniversario-de-su-asesinato&catid=29:lq-opinas&Itemid=59

http://foromemoriagranada.blogspot.com/2009/10/cipriano-martos-jimenez-militante.html

http://libertad7.blogspot.com/2009/09/cipriano-martos.html

http://www.frap.es/cipri/cipri.html

http://laopiniondeinakiroarisk.blogspot.com/2009/09/cipriano-martos-asesinado-hace-36-anos.html

Vull agrair a l'Albert Arnavat la seva col·laboració en aquest post, i el fet que despertés en mi l'interès per coses que han passat i ningú hi parla.